Povratak Grand+hotel panorama
2. SAVJETOVANJE HRVATSKOG DRUŠTVA ZA CESTE - VIA VITA PROMETNA POLITIKA U 2018. GODINI

Ove godine, Hrvatsko društvo za ceste – Via Vita organizira drugo po redu savjetovanje pod naslovom Prometna politika u 2018. godini od nedjelje, 26.11. do utorka, 28. 11. 2017. godine u Opatiji, u hotelu Royal.

Savjetovanje je potaknuto potrebom da se sudionici prometnog sektora okupe na jednom mjestu, rasprave aktualne teme i međusobno razmjene promišljanja o sadašnjem trenutku, operativnim planovima za narednu godinu, kao i o konceptu i strategiji prometnog razvoja Republike Hrvatske. Okupit će se predstavnici različitih struka, kao i zainteresirane javnosti, kako bi se uspostavio dijalog i bolja suradnja između onih koji promet sagledavaju kao znanstvenu disciplinu, onih koji od prometa žive kao i nositelja odlučivanja i utjecaja na polju prometne politike. Savjetovanje se održava u Opatiji, jednoj od najstarijih i najpoznatijih turističkih destinacija na Sredozemlju, ali i poznatom kongresnom centru na Kvarneru, koja godinama ne stari, već pojačava svoj glasoviti šarm.

Savjetovanje o prometnoj politici potiče stručnu raspravu o aktualnim temama prometnog sektora, onima koje su obilježile godinu na izmaku ali još više o onima koje će nas okupirati iduće godine. Ove godine najavljujemo slijedeće glavne teme savjetovanja:

  • Strategija prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030. godine
  • Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017. do 2020. godine
  • Europska iskustva u naplati cestarine
  • Izgradnja Pelješkog mosta
  • Korištenje EU fondova u cestovnom sektoru
  • Ekonomski najpovoljnija ponuda – iskustva u primjeni

Program savjetovanja slijedi šest zadanih tema integriranih unutar panela i prezentacija.

 

Kotizacija iznosi 1.500,00 kn po sudioniku (plus PDV)

 Kotizacija uključuje:

  • Pristup svim panelima dvodnevnog savjetovanja
  • Materijale savjetovanja
  • Kavu u stankama predavanja
  • Dvije večere

 

SMJEŠTAJ SUDIONIKA

Sudionici moraju sami rezervirati smještaj i podmiriti troškove smještaja. Rezervacija smještaja moguća je isključivo preko web – stranice Grand Hotela 4 opatijska cvijeta, s pristupnim kodom VITA17, na sljedećim poveznicama:

Via Vita (26.11. - 27.11.2017)

Via Vita (26.11. - 28.11.2017)

 

 

Termin održavanja Savjetovanja je od nedjelje, 26.11. do utorka, 28. 11. 2017. godine u Opatiji, u hotelu Royal

  

Nedjelja, 26.11.2017.

Prijava sudionika ( prijava moguća na pultu ulaza hotela Royal od 18-20 h ) i večera dobrodošlice

 

Ponedjeljak, 27.11.2017.

Otvorenje savjetovanja u 9 sati, radni dio savjetovanja tijekom cijelog dana sa pauzama, te svečana večera

 

Utorak, 28.11.2017.

Radni dio savjetovanja u prijepodnevnim satima, završetak savjetovanja

 

Cilj drugog savjetovanja Prometne politike je analiza bitnih segmenata prometne politike za 2018. godinu 

 

  1. Savjetovanje će se odvijati kroz niz panel diskusija koje će pokriti različite aspekte tema koje je organizator prepoznao kao najaktualnije u sadašnjem trenutku. Svoja viđenja i prijedloge iznijeti će kreatori prometne i gospodarske politike, istaknuti gospodarstvenici i poduzetnici. Uz panel diskusije biti će organizirani i okrugli stolovi.
  2. Savjetovanje će i ove godine staviti naglasak na čvršće povezivanje struke s razvitkom prometne politike u Republici Hrvatskoj.
  3. Savjetovanje je koncipirano kao platforma za otvoreni dijalog svih relevantnih dionika o aktualnom stanju i razvitku strategije sektora koji bitno utječe na gospodarski rast.
  4. Po završetku savjetovanja svi sudionici biti će bogatiji za informacije o planovima razvoja prometne politike u 2018. godini ali i široj perspektivi, kroz žive i otvorene diskusije. Predstavnici i kreatori prometne i gospodarske politike dobiti će realan uvid u sektorsku problematiku, kroz razmjenu konstruktivnih prijedloga tijekom diskusija.

 

Detaljnije o temama:

 

Tema 1.       Strategija prometnog razvoja Republike Hrvatske 2017. – 2030.

Vlada Republike Hrvatske je u kolovozu 2017. usvojila strateški dokument kojim je obuhvaćen razvitak svih vidova prometa, što je bio uvjet za daljnje korištenje sredstava EU namijenjenih prometnom sektoru. Strategija je usmjerena na razvoj prometne infrastrukture i učinkovitog, tehnološki naprednog prometnog sustava, koji će služiti razvitku nacionalne ekonomije. Ovaj strateški dokument je temelj za provedbu započetih projekata, a osim toga nudi podlogu i smjernice za nastavak intenzivne pripreme budućih projekata.

Tema 2.       Program građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2017. do 2020.

U svibnju 2017. Vlada Republike Hrvatske je usvojila četverogodišnji program građenja i održavanja javnih cesta, nastavljajući niz programskih dokumenata koji se donose od 2000. godine i predstavljaju osnovu za planiranje radova upravitelja mreže. Tijekom programskog razdoblja u izgradnju, obnovu, rekonstrukciju i održavanje javnih cesta planira se uložiti oko 17 milijardi kuna. Cilj je povećati razinu usluge cestovnog sektora, osobito obzirom na sigurnost, unaprijediti multimodalni promet, još bolje integrirati našu mrežu s europskim prometnim tokovima, ali i povećati učinkovitost sustava upravljanja.

Tema 3.       Europska iskustva u naplati cestarine

Države – članice Europske unije danas koriste različite modele naplate cestarine. Europska komisija promiče rješenja kojima će se povećati mobilnost, između ostalog i prijedlogom za povećanje interoperabilnosti sustava naplate cestarina kako bi se sudionicima u prometu omogućilo da u EU-u voze bez brige o različitim administrativnim formalnostima. Naplata cestarina u nacionalnoj je nadležnosti a Komisija predlaže neka zajednička načela.

Tema 4.       Izgradnja Pelješkog mosta

Europska komisija odobrila je u lipnju 2017. Republici Hrvatskoj bespovratna sredstva za projekt izgradnje Pelješkog mosta u iznosu od 375 milijuna eura. Projekt koji će omogućiti kvalitetno cestovno povezivanje krajnjeg juga Hrvatske s ostatkom domovine, a koji se razrađuje gotovo dva desetljeća, time ulazi u fazu izvedbe.

Tema 5.       Korištenje EU fondova u cestovnom sektoru

Projekti u cestovnom sektoru, koji su usklađeni s prioritetima europskih politika, mogu se sufinancirati sredstvima iz EU fondova. Na koridorima transeuropske prometne mreže Hrvatska je do sada uspješno prijavila više desetaka projekata, pa se iz europskih fondova sufinancira priprema dokumentacije, izgradnja, rekonstrukcije i modernizacija prometne infrastrukture, kao i unaprjeđenje prometnih usluga. Buduće prilike za korištenje sredstava iz fondova ovise o prometnom razvoju Europske unije, nacionalnoj politici ali i o suradnji i razmjeni iskustava o provedbi projekata s drugim državama članicama.

Tema 6.       Ekonomski najpovoljnija ponuda – iskustva u praksi

Nastavno na prošlogodišnji panel, međutim sa primjerima iskustva iz prakse budući da se ove godine započelo sa primjenom istoga.

 

POZIV SPONZORIMA

Hrvatsko društvo za ceste – VIA VITA djeluje kao savez udruga dragovoljno udruženih županijskih i gradskih strukovnih udruga niskogradnje i njima srodnih udruga koje djeluju u Republici Hrvatskoj. Organizacijom ovog savjetovanja, za koji se pokazao velik interes nastojati ćemo pripremiti što kvalitetniji i sveobuhvatniji program te omogućiti što većem broju sudionika dolazak te se nadamo da ćete nam vi sponzori pomoći u toj namjeri. Želja nam je da podržite našu namjeru daljnjeg promicanja znanosti i struke i pridružite nam se kao Sponzor ovoga važnoga događaja. Podržite našu inicijativu!

 

Predviđeno je sponzoriranje organizacije savjetovanja i to:

  • Glavni sponzor 100.000,00 kn
  • Zlatni sponzor 75.000,00 kn
  • Srebrni sponzor 30.000,00 kn
  • Brončani sponzor 15.000,00 kn
  • Objava promotivnih oglasa u tiskanom materijalu 5.000,00 kn
  • Mogućnost prezentiranja Vaše tvrtke putem promotivnog štanda

 

HDC se obavezuje da će sponzoru osigurati stavke i aktivnosti sukladno dogovorenom paketu:

  • Logotip i reklama na promotivnom materijalu
  • Vidljivost logotipa u glavnoj dvorani ( naznačen kao Sponzor)
  • Eventualno Sudjelovanje predstavnika tvrtke na panelu