Novosti

BUTKOVIĆ: Ne može nitko zaustaviti gradnju Pelješkog mosta, to je strateški projekt kojim Hrvatska spaja svoj teritorij!

Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture u Temi dana Hrvatske radiotelevizije

Milorad Dodik bori se za izgradnju Pelješkog mosta, odnosno uložio je veto na odluku kojom bi bosanskohercegovački državni vrh od Hrvatske tražio prekid gradnje Pelješkog mosta do konačnog dogovora o međudržavnoj granici. Obratio se zastupnicima parlamenta Republike Srpske u Banjoj Luci i zatražio da podrže njegov veto na spornu odluku, koju su preglasavanjem donijeli bošnjački i hrvatski član Predsjedništva - Šefik Džaferović i Željko Komšić.

 

  • Ne može nitko zaustaviti gradnju Pelješkog mosta, to je strateški projekt kojim Hrvatska spaja svoj teritorij, financiran je od strane Europske unije, brzo će se donijeti odluka oko pristupnih autocesta. Ovo što dolazi iz BiH je periodično i moram reći da smo osigurali neškodljiv prolaz za BiH. Nikakvo pravo BiH nije ugroženo. Ovo bih sve pripisao sferi politike i političke situacije i nadam se da će shvatiti da je RH prijateljska zemlja.

 

 

U jesen izgradnja pristupnih cesta?

 

- Vjerujem da u jesen krećemo u izgradnju pristupnih cesta. A imati neograničeni broj žalbi je moguće, ali je frustrirajuće. Ono što mogu jest apelirati na državnu komisiju da ubrzava rješavanje takvih postupaka. To i činim.

 

Kreće li se s obnovom i gradnjom kolosijeka pruge od Križevaca do granice za koji smo dobili nepovratnih 241 mil eura, ministar odgovara: U ovom smo trenutku pokrenuli projekte u prometnoj infrastrukturi vrijedne oko 20 milijardi kuna.

 

- Uglavnom su željezničke infrastrukturne projekti. Ali i Pelješki most, zagrebački rotor i da ih sve ne nabrajam, objašnjava Butković.

 

Dodaje kako je ovaj projekt na mediteranskom koridoru.

 

  • Za njega smo dobili 85% bespovratnih sredstava iz CEF-a, tzv. instrumenta za povezivanje Europe. Večeras očekujemo do ponoći predaju ponuda i ako ne bude žalbi možemo ih početi razmatrati, zaključuje ministar.

 

http://vijesti.hrt.hr/529067/butkovic-tesko-mi-je-pala-smjena-mog-prijatelja-tolusica?jwsource=cl

 

.....

izvor: HRT