Novosti

ČAKOVEC: Gradnja Sjeverne zaobilaznice

Njenim završetkom zatvorit će se cestovni prsten oko grada

Gradnja Sjeverne zaobilaznice Grada Čakovca koja je započela prije mjesec dana izvođenjem prve faze duge 1.600 metara, od kružnog toka na križanju Svetojelenske ulice i Ulice Globetka do Mihovljanske ulice, odmah po završetku izgradnje, slijedi i nastavak prema Štefancu. Dio od Mihovljanske do budućeg rotora ispred Štefanca podijeljen je u dvije faze, ukupne dužine nešto preko četiri kilometara, procijenjene vrijednost od 96 milijuna kuna. Njenim završetkom zatvorit će se cestovni prsten oko grada te time smanjiti tranzitni promet kroz sam Čakovec. Kako su na sjednici donesene i odluke vezane uz nove brze ceste od Čakovca prema Varaždinu i Murskom Središću koje će se spajati na čakovečku zaobilaznicu, nove prometnice Čakovcu i okolnim naseljima omogućit će kvalitetnije i brže odvijanje prometa, te osnovu za daljnji razvoj cestovne mreže na širem području grada.

 

Vlada je zadužila Hrvatske ceste da preuzmu najveći dio troškova vezanih uz obnovu i rekonstrukciju nadvožnjaka u Kalničkoj ulici u Čakovcu. Radovi na prve dvije faze već su dobrano odmaknuli, njih iz svog proračuna financira Grad Čakovec, za preostale dvije, vrijedne oko 11 milijuna kuna, novac će se osigurati u Proračunu Hrvatskih cesta. I ovdje bi radovi na obnovi i sanaciji trebali nastaviti odmah po završetku trenutnih radova.

 

Projektima u cestogradnju treba pridodati i nastavak sanacije državne ceste DC209 od Čakovca do Murskog Središća, koja prolazi kroz Slemenice i Žiškovec. Osim sanacije same prometnice, izgradit će i pješačko-biciklistička staza te sustav odvodnje otpadnih voda. Kako je za ovu investiciju ishođena građevinska dozvola, radovi ukupno vrijedni 43.750.000,00 kuna započet će sljedeće proljeće. Tu je i cesta koja povezuje Čakovec i Granični prijelaz Goričan, odnosno njen dio koji prolazi kroz Štefanec. I tu će se proširivati cesta te urediti odvodnja i pješačko-biciklistička staza. Kako su i ovdje već odrađene sve predradnje, radovi bi, prema planu trebali započeti ovog listopada. Vrijednost cijele investicije je preko 31 milijun kuna.