Povratak P m jesen
Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom - početak radova na jesen

Potpisan ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Pelješki most

Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za financiranje projekta "Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom", koji je u utorak potpisan u Dubrovniku, Hrvatskim cestama su dodijeljena sredstva za izgradnju Pelješkog mosta, a ukupna vrijednost ugovora je 420,3 milijuna eura.

Europska je komisija prošli tjedan donijela odluku o financiranju projekta "Cestovnog povezivanja s južnom Dalmacijom" u maksimalnom iznosu od 85 posto, odnosno sufinancirat će ga s 357 milijuna eura, a sljedeći je korak upravo potpisivanje Ugovora o dodjeli sredstava.  

Taj su ugovor danas u Dubrovniku potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU Tomislav Petric te direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić

Ministar Butković istaknuo je kako će taj projekt biti simbol Hrvatske. "Svjedočimo potpisivanju najvećeg infrastrukturnog projekta - Pelješkog mosta. On će biti simbol Hrvatske i ujediniti naciju", rekao je.

Podsjetio je da projekt Pelješkog mosta uključuje nekoliko faza te da se do 2022. godine očekuje završetak cijelog projekta.

"Natječaj je u tijeku i, ako ne bude problema oko žalbi, na jesen krećemo s izgradnjom. U posljednjih godinu dana intenzivirali smo se u pripremi ovog projekta, a u tom razdoblju napravili smo ključne korake", rekao je Butović.

Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta

 

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić naglasio je kako današnjim potpisom ugovora završavaju sve sumnje oko toga hoće li se Pelješki most graditi te kako je osiguran novac za potpunu realizaciju tog projekta.

"Hrvatske ceste danas, kao korisnik sredstava dodijeljenih ugovorom o bespovratnim sredstvima, dobivaju 420 milijuna eura za financiranje projekta 'Cestovno povezivanje s južnom Dalmacijom', kolokvijalno znanog kao Pelješki most, no radi se o kompletno novoj cestovnoj infrastrukturi i povratak na državnu cestu D8 kod mjesta Doli", rekao je Škorić.

Po njegovim riječima, početak radova očekuje se na jesen. (izvor: HINA)