Novosti

Do kraja godine spajanje mosta Omiške obilaznice

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković boravio je u četvrtak, 24. ožujka 2022. u Omišu, gdje je u pratnji državnih tajnika Tomislava Mihotića i Josipa Bilavera, župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana i predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića obišao radove u sklopu projekta izgradnje dijela obilaznice Omiša te radove na projektu "Uređenje luke Omiš".

"Omiška obilaznica je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Prošle godine bili smo na probijanju tunela, a danas smo obišli radove, budući da je počelo spajanje mosta preko Cetine. Ono što znamo je da ovaj projekt vrijedi 180 milijuna kuna. Radovi idu svom kraju i do kraja godine trebalo bi doći do spajanja mosta, a najkasnije u trećem mjesecu iduće godine završit će se cijela dionica, čija je duljina tri i pol kilometra.", kazao je ministar Butković te dodao kako će se do 2025. godine fazno izgraditi cijela dionica od Omiša prema Splitu odnosno Solinu, a sve se planira financirati iz bespovratnih sredstava EU.

 

 

 

Izgradnja tunela Omiš i mosta preko Cetine dio su faze projekta Multimodalna platforma Splitske aglomeracije, točnije čvora Dugi Rat – Omiš istok. Izgradnja dijela obilaznice Omiša, DC70 - most Cetina - Omiš Istok započela je u rujnu 2019. godine. Ministar je u izjavama za medije prilikom obilaska tunela Omiš najavio kako će do kraja ove godine biti objavljen natječaj i za nastavak radova na cesti prema Dugom Ratu. Do dovršetka izgradnje spoja do Dugog Rata, obilaznica će se privremeno priključiti na DC 70 kroz tunel Komorjak – sjever.

 

 

​Nakon pregleda radova na izgradnji dijela omiške obilaznice, ministar Butković je obišao radove na rekonstrukciji i dogradnji luke Omiš, projektu čija je ukupna vrijednost oko 90 milijuna kuna, od čega je 51 milijun kuna bespovratnih sredstava.

 

 

"I luka Omiš je jedan od najvećih projekata danas u lučkoj infrastrukturi u Hrvatskoj. Od 25 milijardi kuna ulaganja u prometnu infrastrukturu, ulažemo oko dvije milijarde kuna u luke, lučku infrastrukturu, obnovu riva i lukobrana.", rekao je ministar Butković i dodao da se u toj županiji trenutno u luke ulaže preko 200 milijuna kuna,​ dok je ukupan iznos ulaganja u lučku infrastrukturu na području svih hrvatskih obalnih županija oko 2 milijarde kuna.

 

 

Provedbom projekta u luci Omiš osigurat će se uvjeti za obavljanje javnog putničkog pomorskog prometa tijekom cijele godine, nakon čega će se uspostaviti nova redovna brodska linija s Postirama na otoku Braču.

 

 

Projekt uređenja omiške luke, koji između ostaloga uključuje izmještanje ceste i novu rivu, u funkcionalnom smislu će, uz dovršetak projekta izgradnje omiške obilaznice, pridonijeti smanjenju prometnih gužvi i rješenju prometnih problema u Omišu.