Novosti

Državna cesta Vrsar - Poreč u režimu izvanrednog održavanja

Rekonstruirat će se asfaltni zastor što se službeno naziva izvanredno održavanje državne ceste, te izgraditi kružno križanje Puntica

Državna cesta Vrsar - Poreč, točnije dionica koji prolazi kroz Funtanu u dužini od 1,6 kilometara bit će zatvorena za promet idućih šest mjeseci, a zaobilazni pravac u oba smjera je preko Vrha Lima i Baderne. Stanarima Funtane bit će omogućen pristup pod gradilišnim uvjetima sekundarnom mrežom cesta kroz naselje.

 Rotor Puntica

Rekonstruirat će se asfaltni zastor što se službeno naziva izvanredno održavanje državne ceste, te izgraditi kružno križanje Puntica. Ugovorena vrijednost radova je devet milijuna kuna bez PDV-a, a izvođač radova je Cesta Pula. Nadzor nad izvođenjem radova ugovoren je sa zajednicom ponuditelja Učka konzalting iz Pazina i Institut IGH iz Zagreba. Ugovorena vrijednost usluge nadzora je 538 tisuća kuna bez PDV-a.

- U sklopu projekta izvodi se rekonstrukcija sustava oborinske odvodnje, zaštita i izmještanje postojećih instalacija, izvode se radovi na zamjeni kolničke konstrukcije i pješačkih staza, a na ulazu u naselje Funtana iz smjera Poreča izgradit će se novo kružno križanje i nova javna rasvjeta, kaže glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić.

U sklopu projekta izvode se radovi na izgradnji novog magistralnog vodovoda koje financira Istarski vodovod Buzet u iznosu od 2,4 milijuna kuna bez PDV-a te dijela fekalne kanalizacije koje financira Odvodnja Poreč u iznosu 70 tisuća kuna bez PDV-a.

S obzirom da je šest mjeseci dosta dug period i da je alternativni pravac za Vrsarane i Funtanjane koji putuju u Poreč triput duži od postojećeg, pitali smo Hrvatske ceste postoji li mogućnost da se taj posao ipak dovrši koji mjesec ranije.

- Zasigurno nam je svima u interesu posao završiti što prije. Međutim radovi se izvode u zimskom razdoblju te gotovo cijelom duljinom zahvata imamo dva paralelna kanala, onaj oborinske odvodnje i magistralni vodovod. Manevarski prostor na kojem se izvode radovi je izuzetno mali radi okolnih objekata, cijelom duljinom trase prolaze instalacije - telekomunikacijska infrastruktura, elektroinstalacije, javna rasvjeta, fekalna kanalizacija, kao i kućni priključci pojedinih instalacija koje značajno usporavaju i otežavaju izvođenje radova. Nije bilo moguće da se radovi izvedu bez zatvaranja prometnice, poručuju iz Hrvatskih cesta.

 U planu obilaznica

- Ovaj zahvat planiramo još od 2013. godine i zadovoljni smo što je krenuo, kaže funtanjanski načelnik Mladen Grgeta koji ističe da će se ovim radovima asfaltirati cesta kroz samu Funtanu pa do granice s općinom Vrsar. Kompletiranje obnove ceste u smjeru Poreča, zajedno s izgradnjom biciklističke staze, dovršit će se idućih godina. Inače, Funtana u svom prostornom planu ima predviđenu obilaznicu, međutim, njenu izgradnju tek treba dogovoriti s Hrvatskim cestama. Načelnik Grgeta kaže da je rok za dovršetak radova dosta dug zbog brojnih instalacija koje se nalaze na trasi ceste te da će trebati strpljenja.

-Rok za dovršetak ceste ističe sredinom svibnja, ali se nadam da će izvođači završiti radove i ranije, kaže Grgeta i dodaje da će stanovnici moći do svojih domova, a dogovoreni su i posebni termini za školski prijevoz. Načelnik kaže da svi ostali mogu koristiti lokalnu prometnicu Vrsar-Flengi-Jasenovica-Fuškulin-Mugeba-Poreč ili do Poreča stići preko Svetog Lovreča. (A. DAGOSTIN)

......

izvor: Glas Istre