Povratak Du most 20godina 02
DUBROVNIK: 20. obljetnica izgradnje Mosta dr. Franje Tuđmana

U Dubrovniku je u srijedu, 11. svibnja, svečano obilježena 20. obljetnica od završetka radova na Mostu dr. Franja Tuđmana, a na kojoj su uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića sudjelovali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministrica medija i kulture Nina Obuljen Koržinek te saborski zastupnici i predstavnici regionalne i lokalne vlasti s područja Dubrovačko-neretvanske županije.

Riječ je o Mostu preko Rijeke Dubrovačke čija je izgradnja započela još 1989. godine, ali je uslijed Domovinskog rata zaustavljena te nastavljena 1999. godine. Most je završen 2002. godine i svečano pušten u promet upravo 11. svibnja iste godine.

 

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je ovaj most, koji je omogućio stanovnicima Dubrovnika, ali i svima koji u njega dolaze da na kraju puta vrlo brzo dođu u grad ili krenu dalje prema Konavlima, sjajan arhitektonski statement. Također je dodao kako ćemo u ovoj godini konačno svečano otvoriti i Pelješki most, koji ne spaja samo Komarnu i Brijestu, već spaja Hrvatsku, naš državni teritorij jednom i zauvijek. To su, rekao je predsjednik Vlade, kapitalni, veliki trenutci za jedan narod i ogroman su doprinos cijelog našeg građevinskog sektora strateškim državnim interesima Hrvatske.

 

 

Ministar Oleg Butković u svom se pozdravnom govoru osvrnuo na važnost Mosta dr. Franja Tuđmana kao žile kucavice gradskog prometa, koji je skratio cestovnu povezanost dubrovačkog područja sa Splitom i dolinom Neretve za više od 10 kilometara. "Obilježavanje izgradnje ovog mosta uvod je u ono što nas očekuje ove sezone, a to je otvaranje projekta svih projekata, Pelješkog mosta.", istaknuo je ministar Butković koji se osvrnuo i na ostala ulaganja u prometnu infrastrukturu na području Dubrovačko–neretvanske županije, istaknuvši neke od važnijih projekata. "To je brza cesta prema Zračnoj luci Dubrovnik, to je autocesta prema Dubrovniku na kojima rade Hrvatske autoceste i Hrvatske ceste, a čija je vrijednost oko 3,5 milijarde kuna.", zaključio je ministar mora, prometa i infrastrukture.

 

Na kraju svečanosti obilježavanja 20 godina izgradnje Mosta dr. Franja Tuđmana, dodijeljena su i priznanja pojedincima koji su dali doprinos njegovoj izgradnji, a to su glavni projektant mosta Zlatko Šavor, predstavnik izvođača radova Tomislav Zović, predstavnik nadzora projekta Hrvoje Macan te predstavnik investitora projekta Dominik Brigović.

 

 

 

Potpisan ugovor za radove za novu Luku Korčula – luku Polačište

 

Po završetku svečanosti sudjelovali su na Svečanoj sjednici Dubrovačko-neretvanske županije povodom Dana županije, a nakon čega je održano i potpisivanje ugovora za radove za novu Luku Korčula – luku Polačište.

 

U nazočnosti predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, Ugovor su potpisali ravnatelj Županijske lučke uprave Korčula Ante Tvrdeić i Zdenko Dvornik, predstavnik zajednice ponuditelja Aqua mont service d.o.o Hrvatska i Aqua mont service d.o.o Srbija, odabranog izvođača radova. Vrijednost potpisanog ugovora za izvođenje radova iznosi 136.501.093,13 kuna, a predviđeni rok za izvođenje radova je 30 mjeseci.

 

 

Podsjetimo, riječ je o projektu izgradnje nove luke Korčula na lokaciji Polačište, koje je nužno kako bi se omogućilo nesmetano funkcioniranje redovnog brodskog, brzobrodskog i trajektnog prometa na području Županijske lučke uprave Korčula, a kojem je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture dodijelilo više od 182 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Realizacijom projekta unaprijedit će se kvaliteta javnog pomorskog prijevoza, osigurati dugoročna održivost, povećati mobilnost putnika te poboljšati opća kvaliteta života otočnog stanovništva.