Novosti

Hrvatske ceste grade 490 kilometara biciklističkih staza

Isplata prvih nepovratnih 175.000 kuna po županiji kreće idućih dana, a druga polovica kad prijavljeni projekti budu završeni

Pet milijuna kuna iz državnog proračuna za razvoj cikloturizma ravnopravno će biti podijeljeno na 14 kontinentalnih županija. Sve su se odazvale na javni poziv Ministarstva turizma i sve će dobiti po 350.000 kuna nepovratno. Isplata prve polovice novca kreće već ovaj tjedan, a ostatak kad završe svoje projekte; operativne planove razvoja cikloturizma, trasiranje i uređivanje ruta, izradu karata, web-stranice, mobilne aplikacije i sl.

– Sve su županije rekordno brzo, u samo tri tjedna, dostavile dokumentaciju i razvojne projekte – pohvalio je ministar turizma Gari Cappelli. – Cikloturizam nam je jedan od prioriteta. Potencijali su veliki, u Europi je oko 60 milijuna cikloturista, a cilj je rast njihova broja po stopi od deset posto. Želimo ravnomjerniji razvoj turizma, koji se na kontinentu budi. Od početka godine i taj dio zemlje, bez Zagreba, bilježi rast posjeta od 15 i više posto. Cikloturistički planovi imaju potporu i Hrvatskih cesta koje su dosad napravile oko 350 kilometara biciklističkih staza. – U iduće četiri godine plan je još 490 kilometara, za to imamo novac u proračunu, ali u sklopu ovog projekta to može biti i znatno više – obećaje predsjednik uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić.

Uime predstavnika 14 županija, okupljenih u Ministarstvu turizma na potpisivanju ugovora, zahvalio se župan Karlovačke županije Ivan Vučić. Kazao je da u njegovoj županiji broj noćenja raste najbrže na kontinentu, ako se ne računa Zagreb, i da turisti osim mora vole i – rijeke i jezera.

Naši cikloturistički projekti teški su pola mijuna kuna, 350.000 je itekakav poticaj – zaključuje Vučić.

Umjesto kroz šumu, vozit će se uređenim stazama župan Karlovačke županije više od klasičnih turista dnevno na odmoru troše gosti na dva kotača. U Europi ih je oko 60 milijuna, dodaje Vučić.

Radmila Kovačević, Večernji list 19. svibnja 2017.