Novosti

HRVATSKE CESTE: Za prometnice na lepoglavskom području 29 milijuna kuna

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, Stjepan Marković, voditelj Poslovne jedinice varaždinske ispostave Hrvatskih cesta i Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, danas su obišli raskrižja na državnoj cesti D35 na kojima se završava projekt izgradnje javne rasvjete.

Alen Leverić, član Uprave Hrvatskih cesta, Stjepan Marković, voditelj Poslovne jedinice varaždinske ispostave Hrvatskih cesta i Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave, danas su obišli raskrižja na državnoj cesti D35 na kojima se završava projekt izgradnje javne rasvjete.

Riječ je o javnoj rasvjeti na pet raskrižja, čije su uređenje sufinancirale Hrvatske ceste i Grad Lepoglava, ukupne vrijednosti 900.000 kuna. Trenutno su još uvijek u probnom radu ukupno 64 kandelabera s najmodernijom LED rasvjetom, a slijedi tehnički pregled i dobivanje uporabne dozvole.

- Ceste život znače. Želimo omogućiti otvaranje novih radnih mjesta i razvoj gospodarstva, a to se bez cesta ne može. Moramo reći da je Lepoglava u ovom trenutku svojevrsno "slijepo crijevo". Mi smo točno na polovici puta između dviju autocesta, Varaždina i Krapine. Kod gospodarskog ulaganja jedan od bitnih potencijala je lokacija, blizina cesta, mogućnost brzog pristupa, te u tom dijelu Lepoglava ima veliki problem. Nadamo se da ćemo naći razumijevanje Hrvatskih cesta i da se taj dio aktivnosti može riješiti izgradnjom brze ceste. S druge strane, za Lepoglavu je ovo od velikog značaja i zbog sigurnosti u prometu. Imamo dosta razvijenu građevinsku industriju, tu su asfaltna baza te dva kamenoloma u okružju, što sa sobom povlači problem prometovanja teških kamiona i velike brzine na našoj obilaznici te pitanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a naročito naše djece. Stoga nam i cilj da još više podignemo razinu sigurnosti - istaknuo je ovom prilikom gradonačelnik Škvarić.

Dodao je kako ovakvi projekti velik utjecaj imaju i na razvoj turizma.

- Lepoglava ima bogato povijesno-kulturno naslijeđe, na što se nadovezuje razvoj turizma. Imamo lepoglavsku čipku, Ivančicu i Ravnu Goru, dolinu rijeke Bednje, nalazište ahata, pavlinski samostan i crkvu... Potencijal postoji, ali ne možemo ga razvijati ako je dolazak posjetitelja i turista otežan. Sve je to neminovno vezano uz razvoj prometnica - rekao je Škvarić.

- Ne želimo biti slijepo crijevo, želimo biti razvijeni kraj u koji ljudi rado dolaze, zato što to žele, a ne zato što moraju - našalio se za kraj Škvarić i zahvalio Hrvatskim cestama na ulaganjima na lepoglavskom području.

Alen Leverić govorio je o realiziranim i planiranim projektima investicijskog održavanja Hrvatskih cesta u razdoblju 2017. - 2021. godine, a složio se sa Škvarićem da se ceste grade zbog sigurnosti građana u prometu i gospodarske aktivnosti.

- Hrvatske ceste u Lepoglavi nikad dosad nisu uložile takav iznos. U mom mandatnom razdoblju u Lepoglavu ćemo uložiti gotovo 29 milijuna kuna. Od toga se osam milijuna odnosi na rekonstrukciju državne ceste DC74, odnosno Bednja-Lepoglava u dužini od 1,7 km. Početak radova će biti 2019. godine. Za rekonstrukciju ceste Lepoglava-Očura u dužini od gotovo 4 km planirano je 16 milijuna kuna, a počatak radova se očekuje po završetku sve potrebne dokumentacije 2020. godine. Smatram da je važno da se ti projekti i realiziraju. Moram reći da Hrvatske ceste financiraju i zimsko održavanje u Lepoglavi, za što će Grad ove godine od HC-a dobiti nešto više od 300.000 kuna. Svih ovih projekta ne bi bilo da ih gradonačelnik Škvarić i gospodin Marković godinama prije nisu planirali. To je bitno, jer se i infrastruktura gradi u skladu s vizijom razvoja grada - napomenuo je Leverić.

Osvrnuo se i na druge projekte Hrvatskih cesta u Varaždinskoj županiji.