Novosti

Iduća godina u znaku velikih cestarskih projekata Pelješki most i D-403

Deveto hrvatsko savjetovanje o održavanju cesta u Novom Vinodolskom

Savjetovanje se održava u organizaciji Gospodarsko interesnog udruženja trgovačkih društava za održavanje cesta Hrvatski cestar i Hrvatskog društva za ceste Via Vita, pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta i Grada Novog Vinodolskog, a najavljeno je da su počele pripreme za izgradnju državne ceste D 403 u Rijeci, ali je i rečeno da nema mjesta bojazni oko kompetentnosti kineskog izvođača radova na Pelješkom mostu

Deveto hrvatsko savjetovanje o održavanju cesta započelo je u Novom Vinodolskom; u organizaciji Gospodarsko interesnog udruženja trgovačkih društava za održavanje cesta Hrvatski cestar i Hrvatskog društva za ceste Via Vita. pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatskih cesta i Grada Novog Vinodolskog.

 
Sudionike skupa u Hotelu Lišanj kao domaćin Je pozdravio gradonačelnik Novog Vinodolskog Velimir Piškulič, podsjetivši na bogatu povijest grada i novljanskog turizma, ali i naglašavajući brojna ulaganja posljednjih godina koja su Novi pretvorila u središte nautičkog i obiteljskog turizma na Sjevernom Jadranu. Uvodnim izlaganjima obratili su se Tomislav Mihotić, državni tajnik za infrastrukturu te predstojnik: Ureda uprave Hrvatskih cesta Goran PUŽ.

 Nova zakonska rješenja

 Državni tajnik je u svom obraćanju naglasio kako veliki projekti ulaganja u cestogradnju neće biti zanemareni, o čemu svjedoče i pripreme za gradnju vrlo važnih i zahtjevnih prometnica, poput državne ceste D 403 u Rijeci, koja će povezivati Zagrebačku obalu sa zaobilaznicom, zatim nastavka gradnje splitske zaobilaznice do Omiša i brojnih drugih projekata.

 Mihotić je naglasio potrebu zajedničkog djelovanja svih subjekata uključenih u gradnju i održavanje cesta, te sigurnosti u prometu na poboljšanju crne statistike broja poginulih na hrvatskim cestama" kojlh je u prosjeku više od 300 godišnje, kazavši kako je ta statistika crna i u europkim razmjerima. Istaknuo je 'Vladin plan za poslovno financijko restrukturanje cestovnog sektora, uz standardizaciju održavanja cesta, uz koordinirano djelovanje i pravodobnu međusobu komunikaciju između lokalnih i regionalnih uprava za ceste i Ministarstva.

 Najavio je i nova zakonska rješenja koja će Župaijskim upravama za ceste omogućiti veće prihode, povećanjem iznosa koje ŽUC-evi dobivaju za naknada prilikom registracije vozila, kao i mogućnost da se 10 lipa iz svake litre goriva namijeni Županijskim upravama za ceste, što bi njihove prihode povećalo za oko 350 milijuna kuna, omogućujući im boje održavanje cesta i ulaganje u infrastrukturu.

 Goran Puž iz Hrvatskih cesta govorio je o brojnim zahvatima redovnog i izvanrednog odžavanja mreže državnih cesta, kao i velikim ulaganjima poput Mosta Čiovo, te ulaganjima u očuvanje okoliša. Istaknuo je projekt gradnje Pelješkog mosta, kazavši kako nema mjesta bojaznima koje se pojavljuju u javnoti· oko kompetentnosti kineskog izvođača radova, s kojim je sklopljen 2,1 milijardu kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta.

 Europski fondovi

 Od deset najvećih, ovješenih mostova u svijetu, sedam ih je izgrađeno u Kini u zadnjih deset godina, tako da su njihovi stručnjaci svakako kompetentni za gradnju Pelješkog mosta - kazao je Puž, dodajući kako vjeruje da će iz EU fondova biti osigurano 85 posto od ukupno četiri milijarde kuna, kolika je predviđena cijena gradnje mosta i pristupnih prometnica s pratećorn infrastrukturom.

Prema njegovim riječima, uskoro će započeti postavljanje pilota za most.

O dvadeset godina rada Županijskih urava za ceste govorili su, predsjednik Udrug ŽUC eva Boris Kozjan te Mile Fabijan, koji ,su istaknuli sve što še učinjeno u dva desetljeća, a Fabijan je poseban naglasak stavio na pad prihoda ŽUC eva, koji je usporio ili posve zaustavio ulaganja u gradnju novih cesta, te negativno utječe i na njihovo održavanje, izrazivši nadu da će najavljene izmjene zakonskih i drugih propisa osigurati potrebna sredstva.

O dvadeset godina rada GIU hrvatski cestar govorila je Jadranka Juriša, prikazavši sve aktivnosti od osnutka udruženja naovamo, medu kojima i održavanje Savjetovanja, poput ovog u Novom Vinodolskom.

Očuvanje pločnika

Ovo deveto hrvatsko savjetovanje o održavanju cesta organizirano je na malo drugačiji način. Stručni dio savjetovanja čine pozivna izlaganja. Odabrali smo teme, koje smo interesantnim, potražili stručnjake koji se bave tim temama i zamolili ih da nam prezentiraju svoja znanja i iskustva iz tog područja - kazala j u ime organizatora Jadranka Juriša.

Savjetovanje je popraćeno prezentacijama i promocijama tvrtki koje su vezane uz održavanje cesta, kako bi se sudionici upoznali s novim tehnologijama, materijalima i istraživanjima koja se provode u cilju što bržeg i kvalitetnijeg održavanja cesta.