Povratak Kupa
KARLOVAČKA ŽUPANIJA: Početkom iduće godine počinje izgradnja mosta u Gornjem Pokupju

MINISTAR mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković obišao je s predstavnicima Hrvatskih cesta i gradova Karlovca i Ozlja nekoliko gradilišta cesta i mostova, a novinarima je kod mosta na Kupi prema Ozlju najavio da će se dogodine u blizini početi graditi novi most vrijedan 40 milijuna kuna, a na drugoj strani cesta između brze ceste kroz Karlovac i spoja na državnu cestu D1 za koju je prije devet godina izgrađen most na Korani.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, sa suradnicima, posjetio je danas Karlovačku županiju. Butković je s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Jelićem i predstavnicima Hrvatskih cesta obišao gradilište u Tušiloviću gdje se radi nogostup i obnavlja kolnik, zatim lokaciju u Logorištu gdje bi se trebao graditi rotor, te mjesto u Novom centru gdje bi se trebao graditi nastavak gradskog prstena. Zatim su svi zajedno otišli do mosta na Kupi koji veže Mahično i Gornje Pokupje, gdje ih je dočekala ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić, koja je kazala.

-Evo nas ispred mosta na rijeci Kupi u Gornjem Pokupju, koji spaja grad Karlovac i Ozalj. Most koji je problem za obje jedinice lokalne samouprave, za Ozalj svakako daleko veći, jer to je glavni ulazak u grad. S obzirom na njegovo opterećenje, to sprječava bilo kakav ozbiljan gospodarski promet. Zato su i Karlovac i Ozalj zainteresirani da se novi most što prije izgradi. Radosni smo što je danas ovdje ministar Butković, jer to je dobar znak da se ova investicija ozbiljno priprema, rekla je Lipšinić.

Karlovački gradonačelnik Damir Jelić izrazio je zadovoljstvo što se trenutačno radi na nekoliko važnih prometnih projekata.

-Zahvala ministru Butkoviću na dolasku. Nekoliko projekata je aktualno, a u različitim su fazama. Dvije crne rupe u Tušiloviću, posebno nas veseli da taj nogostup ide i to je u završnoj fazi, mora biti gotovo do ljetne sezone. U projektnim dokumentacijama smo i otkupu zemljišta za ostale projekte, kao što je gradski prsten, te nastavak ceste D1 i to ide dosta dobro. Posebno me veseli što ćemo, ako sve bude u redu, u proljeće ovdje otvarati radove na mostu, kazao je Jelić.

Ministar Butković najavio je da se svi projekti razvijaju prema predviđenom planu, a da je od svih projekata najveći most na rijeci Kupi, koji ima veliku važnost, posebno za grad Ozalj.

-Posjetili smo tri lokacije, jedna je obnova ceste D1 kroz Tušilović, koja ide svojim tijekom i bit će gotova do početka turističke sezone. Stali smo u gradu Karlovcu, vidio sam koji je problem oko gradskog prstena, a činjenica je da još uvijek teretni i tranzitni promet idu kroz Karlovac, bez obzira na A1. U suradnji s Gradom Karlovcem i Hrvatskim cestama iznaći ćemo mogućnost da se krene u investiciju izgradnje gradskog prstena, budući da postoje projekti. Imovinskopravni odnosi nisu riješeni, pa ćemo to morati obaviti u suradnji s Gradom Karlovcem i Hrvatskim cestama. Obilazak smo završili ovdje kod mosta, koji je veliki problem, jer snažniji gospodarski razvoj grada Ozlja nije moguć bez izgradnje novog mosta. Hrvatske ceste izrađuju projektnu dokumentaciju, krajem godine bit će raspisan natječaj za izgradnju mosta, a radovi bi trebali početi početkom iduće godine, istaknuo je ministar Oleg Butković.

Vrijednost izgradnje mosta na rijeci Kupi između Mahična i Gornjem Pokupja je 40 milijuna kuna. Butković je najavio i početak izgradnje nastavka brze karlovačke ceste prema Cerovcu Vukmanićkom.

-Što se tiče ceste i mosta koji ne vode nikuda i nikamo, i tamo smo stali. To je u početku bila zamisao da će se graditi brza cesta, no Hrvatske ceste u ovom trenutku rade na reduciranju i racionalizaciji tog projekta. Sve radnje su u tijeku i sredinom ili krajem 2018. godine očekujemo natječaj za izvođenje te ceste, koja bi u cijelosti bila gotova tijekom 2019. godine, rekao je Butković.

Kandidat za karlovačkog gradonačelnika Damir Mandić također je istaknuo važnost ovih prometnih projekata za grad Karlovac i Karlovačku županiju.

-Vezano uz ovaj današnji dolazak ministra Olega Butkovića u Karlovac i obilazak ovih lokacija, gdje zajedno s Hrvatskim cestama rješavamo prometne probleme. Zadovoljni smo što su ovi projekti u programu Hrvatskih cesta, ali moram reći da je za neke projekte trebalo puno vremena. Ono što nama predstoji u budućem vremenu je da inzistiramo da se projekti odrađuju s jasnim rokovima, a Grad Karlovac će uvijek biti na raspolaganju. U konačnici ovo nisu samo karlovački problemi, već i problemi države, ovo što državna razina radi u Karlovcu nije da nam nešto poklanja, već jednostavno daje ono što nam pripada, kazao je Mandić.

Butkovi  5914a194ba7fd
Butkovic 1 1600x1200 2
Most na kupi
Oleg butkovic 670