Novosti

Kritična cestovna točka na ulazu u Split ‘otčepit‘ će se prvim velikim podvožnjakom i ‘turbo‘ kružnim tokom nad njim

Dionica Jadranske magistrale od Solina do Pantana u dužini od 15,3 kilometra napravljena je i rekonstrukcija kroz Kaštela, a od četiri poddionice od kojih su tri izgrađene na kaštelanskom području

Vozite li se Jadranskom magistralom iz smjera Kaštela prema Trogiru zasigurno ste se bezbroj puta zapitali zašto se već duže od desetljeća na prilazu čvoru Plano, točnije pokraj nekadašnje diskoteke "F1", sjeverni kolnik državne ceste s dva prometna traka sužava na jedan zbog čega se stvaraju nepotrebne gužve, posebno tijekom ljetnih mjeseci?

 

Naime, prije više od 10 godina, oko 500 metara važne prometnice na prilazu raskrižju Plano iz smjera Kaštela i Splita ograđeno je plastičnim preprekama, a vozni dio kolnika se s dva traka sužava na jedan. I tako do dan danas.

 

Rijetkim je vozačima, a pogotovo onima iz inozemstva nije jasno o čemu se radi i zbog čega je dvotračna prometnica sužena na jednotračnu zbog čega se u frekventnim terminima stvaraju gužve uslijed kojih vozači često gube živce. Odgovor smo potražili u "Hrvatskim cestama" (HC) koje su nadležne za spomenutu dionicu Jadranske magistrale.

 

- Završetkom radova na rekonstrukciji državne ceste 8 (Jadranska magistrala, op.a.) u naselju Plano postavljena je privremena prometna signalizacija prije samog raskrižja, nailazeći iz smjera Kaštela. Rekonstrukcija raskrižja bila je predviđena posebnim projektom koji je uključivao semaforizaciju, uz dogradnju novog kolnika.

 

Budući da su u međuvremenu izgrađeni novi Čiovski most i novi čvor na trogirskoj obilaznici koji vodi prema mostu došlo je do značajnije preraspodjele prometnih tokova. S obzirom na navedeno, ukazala se potreba za drukčijim tehničkim rješenjem raskrižja Plano koje uključuje denivelaciju raskrižja na način da Jadranska magistrala ide ispod raskrižja državne ceste 409 (prometnica prema Pantanu i zračnoj luci u Resniku, op.a.) i županijske ceste prema Labinu i Prgometu, dok je na gornjoj razini predviđeno izvesti rotor.

 

Ovakvo tehničko rješenje predstavlja značajno povećanje propusne moći samog raskrižja te povećava sigurnost svih sudionika u prometu - kazala je Tamara Pajić, HC-ova glasnogovornica.

 

Državna infrastrukturna tvrtka je, dodaje naša sugovornica, za navedeno raskrižje ugovorila izradu projektne dokumentacije čija izrada je u tijeku, te će nakon završetka projektiranja i ishođenja potrebnih dozvola moći preciznije odrediti datum početka radova.

 

Naime, dionica Jadranske magistrale od Solina do Pantana izgrađena je i službeno puštena u promet 30. svibnja 1965. godine kao cesta za mješoviti promet s dva vozna trake. Danas je ta cesta modernizirana, a u dužini od 15,3 kilometra napravljena je i rekonstrukcija kroz Kaštela, a od četiri poddionice od kojih su tri izgrađene na kaštelanskom području, zapelo je upravo na zadnjoj - čvoru Plano i početku trećeg traka trogirske obilaznice.

 

 

 

......

 

izvor: Hrvatske ceste/Slobodna Dalmacija

autor: Jakov Žarko