Povratak Vodnjan pula
Nakon ljeta kreće rekonstrukcija Vodnjanske ceste i rotor na Fažanskoj

Odjel za nabavu Hrvatskih cesta donio je odluku o odabiru kompletnog nadzora rekonstrukcije državne ceste DC75, dionice Vodnjan - Pula, u duljini 1,05 kilometra. Nadzor je povjeren zajednici ponuditelja Učka konzalting d.o.o. Pazin i Institut IGH d.d. Zagreb, za iznos od 746 tisuća kuna (bez PDV-a) i rokom završetka od osam mjeseci.

Rotor na Fažanskoj do kraja godine

Riječ je o projektu Hrvatskih cesta rekonstrukcije "pulskog dijela" Vodnjanske ceste, koja će se širiti uz izgradnju tri kružna toka, za naselja Valdenaga i Ruban te izuzetno važnog rotora na križanju s Fažanskom cestom. Upravo zbog žalbe na prvi natječaj za odabir pružatelja usluge nadzora u ovom projektu, rekonstrukcija Vodnjanske ceste prolongirana je za jesen, iako su Hrvatske ceste prvobitno zamislile da se prva faza odraditi prije turističke sezone. Za izvođača rekonstrukcije Vodnjanske ceste u duljini kilometra, na javnom natječaju, odabrana je kao najpovoljniji ponuditelj pulska tvrtka Cesta d.o.o. Pula, za vrijednost od 16,6 milijuna kuna (s PDV-om). Kao podizvođači u ponudi Cesta d.o.o. Pula spomenuta je firma Vintijan iz Pule, koja će raditi milijun kuna vrijedne radove na javnoj rasvjeti i instalacijama. No, žalba na drugom natječaju ovog projekta usporila je kompletan projekt pa su Hrvatske ceste iskoristile ljeto za ponavljanje natječaja za odabir nadzora kako bi projekt na jesen uistinu započeo. S obzirom na turističku sezonu, zbog koje je projekt ionako bio podijeljen na dvije faze, prije i poslije ljeta, Hrvatske ceste još u lipnju su istaknule da će projekt startati na jesen.

- S obzirom na turističku sezonu uređenje križanja Vodnjanske i Fažanske ceste, koje smo najavili da će biti izvedeno do početka turističke sezone, zbog žalbi na drugom natječaju, započet će kao i rekonstrukcija D75, dionica Veli Vrh - Vodnjan. To znači da će se sve raditi nakon turističke sezone, odnosno krajem rujna ove godine. S time da radove na uređenju križanja Vodnjanske i Fažanske ceste planiramo završiti do prosinca ove godine, dok rekonstrukciju D75, dionica Veli Vrh - Vodnjan u duljini 1,05 kilometra, planiramo završiti u ožujku 2018. godine, poručili su nam početkom ljeta iz Hrvatskih cesta.

Projekt rekonstrukcije Vodnjanske ceste obuhvatit će kilometar dionice od Inine benzinske postaje na Velom Vrhu do izlaza iz Pule u smjeru Vodnjana. Projekt uključuje izgradnju tri spomenuta kružna toka te rješavanje brojnih sporednih ulaza na Vodnjansku cestu. Uz proširenje prometnice za oko tri metra, izgradit će se i autobusna stajališta, nove pješačke i biciklističke staze te riješiti oborinska odvodnje s prometnih površina, odnosno postaviti nova javna rasvjeta i presložiti postojeće instalacije.

INA obnavlja benzinsku na Velom Vrhu

A projekt rekonstrukcije Vodnjanske ceste, odnosno izgradnju kružnog toka na križanju Vodnjanske i Fažanske ceste, namjerava iskoristiti i INA, koja planira temeljitu rekonstrukciju benzinske postaje na Velom Vrhu. Kako su nam najavili iz Ine, njihove stručne službe već su prije ljeta u kontaktu s predstavnicima Grada Pule i Hrvatskih cesta da bi projekt prilagodile budućim prometnim rješenjima u neposrednoj blizini benzinske postaje.

Da Hrvatske ceste kreću u ovaj projekt bilo je jasno nakon što je Grad Pula početkom prosinca prošle godine, bez naknade, prenio vlasništvo nad nekretninama u obuhvatu državne ceste DC75, dionica Vodnjan - Pula, u korist Hrvatskih cesta, što je bio preduvjet početka realizacije dugoočekivanog projekta. (Goran ROJNIĆ)

.....

izvor: Glas Istre, http://www.glasistre.hr