Novosti

PELJEŠKI MOST: Strabag se uvodi u gradnju pristupnih cesta 13. studenoga

Radovi na pristupnim cestama Pelješkom mostu napokon će početi sljedeći tjedan, odnosno 13. studenoga.

Tad će u posao biti uveden Strabag, izvođač radova na dionici Duboka – Sparagovići. Samo uvođenje u posao znači primopredaju tehničke dokumentacije, dostavu svih imenovanja i otvaranje dnevnika za pripremne radove.

 

U Hrvatskim cestama očekuju da će Avax, koji će graditi stonsku obilaznicu, poddionice Sparagovići – Prapratno i Prapratno – Doli, biti uveden u posao potkraj studenoga ili početkom prosinca.

 

Nakon što budu u uvedeni u posao, izvođači imaju rok od 33 odnosno 28 mjeseci da sagrade pristupne ceste. Strabagova dionica duga je 12 kilometara, a na njoj je, među ostalim, potrebno sagraditi dva tunela ukupno duga gotovo tri kilometra, jedan vijadukt te dva mosta. Austrijska tvrtka obvezala se taj posao obaviti za 478,3 milijuna kuna. Avax pak mora sagraditi 18 kilometara cesta, na kojima su dva tunela ukupne duljine oko 2,5 kilometara te po jedan most i vijadukt. Taj je posao ugovoren za 511,5 milijuna kuna.

 

 

Ugovori za gradnju pristupnih cesta Pelješkom mostu potpisani su 9. listopada, a natječaje za izvođače radova obilježile su brojne žalbe koje su znatno usporile proces ugovaranja. Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković jučer je pak na Hrvatskom radiju najavio da će se ići u izmjene Zakona o javnoj nabavi kako bi se povećali iznosi naknade koje žalitelji moraju platiti. Naime, sad žalbu na natječajnu dokumentaciju može uložiti bilo tko i to platiti 5000 kuna, a time se zaustavlja najmanje na mjesec dana natječaj za projekte vrijedne stotine milijuna kuna.

 

.....

 

izvor: Večernji list www.vecernji.hr

autor: Josip Bohutinski