Povratak Plovanija+rotor
Počinje izgradnja rotora na na frekventnom križanju cesta koje vode prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija

U prvoj fazi prometni pravac prema Kaštelu (Koparska ulica) na tom će dijelu biti zatvoren od konca lipnja do 15. rujna, koliko će prema sadašnjim predviđanjima trajati radovi na toj dionici, a u tom razdoblju će se prema Plovaniji prometovati normalno

Sada je izvjesno da će potkraj lipnja početi radovi na izgradnji prometnog rotora u Bujama, u dijelu naselja Stanica, gdje se račvaju ceste prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija. To se križanje u prošlosti u nekoliko navrata preuređivalo, mijenjao se način prometovanja, ali je često bilo i prometnih nesreća, srušenih prometnih znakova i drugih posljedica nepažnje vozača. To se naročito osjećalo prije otvaranja Ipsilona koji je odnio dio prometa izvan Buja.

 

Ipak, i dalje to križanje često izaziva nedoumice uglavnom stranih vozača koji tu, vozeći iz Buja, na trenutak zastanu, jer oba pravca vode prema granici. I dok biraju kojom cestom krenuti, prema Kopru ili Portorožu, na prijelaz Kaštel ili Plovaniju, neodlučni vozači znali su izazvati probleme vozačima iza njih. S druge strane, vozači iz pravca Kopra znali su prema Bujama ići ravno, preko pune crte i zaobilazeći sadašnji "otok", pa su se i zbog toga znale događati nesreće.

 

Sve je to utjecalo da se još prije koju godinu počne ozbiljnije govoriti o gradnji rotora na tom dijelu, ali dok se sve isplanira, projektira, dok se prikupi puno suglasnosti i prateće dokumentacije dođe i 2022. godina i ljeto. Mnogi negoduju što se počinje raditi upravo s početkom ljeta, ali tako je u mnogim našim projektima.

 

Investiciju od 7,5 milijuna kuna zajednički financiraju Hrvatske ceste i Županijska uprava za ceste, a prema informacijama koje smo dobili u Gradu Buje, koji je uključen u realizaciju predviđenih poslova, radovi će se odvijati u dvije faze. U prvoj fazi prometni pravac prema Kaštelu (Koparska ulica) na tom će dijelu biti zatvoren od konca lipnja do 15. rujna, koliko će prema sadašnjim predviđanjima trajati radovi na toj dionici, a u tom razdoblju će se prema Plovaniji prometovati normalno, uz nužan dodatan oprez zbog obližnjih radova.

 

 

....

izvor: Glas Istre, autor Luka Jekavić