Novosti

Potpisan Razvojni sporazum za sjeverozapadnu Hrvatsku vrijedan 15,2 milijarde kuna

Danas je u Varaždinu održan sastanak sa županima pet sjeverozapadnih hrvatskih županija Anđelkom Stričakom, Darkom Korenom, Markom Marušićem, Željkom Kolarom te Matijom Posavcem, nakon kojeg su župani i članovi Vlade potpisali Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak istaknula je da se potpisivanjem sporazuma stvorio zajednički okvir vrijednosti 15,2 milijardi kuna različitih strateških projekata.

 

„Zajednički smo s pet župana sjevera Hrvatske definirali jasne strateške i kapitalne projekte koji trebaju u značajnoj mjeri podići i razvoj konkurentnosti, ali i kvalitetu života stanovnika na ovom području“, kazala je ministrica.

 

 

Varaždinski župan Anđelko Stričak zahvalio je premijeru i ministrima na podršci i kazao da je svrha potpisivanja sporazuma da se između Vlade i županije usuglase razvojni prioriteti i utvrdi način suradnje i izvori financiranja.

 

„Sporazumom dižemo kvalitetu života naših građana u područjima kao što su zdravlje i kvaliteta života, energija i održiv okoliš, promet i mobilnost, sigurnost, digitalno društvo, turizam i kulturna baština, kreativno društvo, kultura, obrazovanje i regionalna infrastruktura“, rekao je i dodao da je navedenim područjima ukjlučeno sve bitno što će doprinijeti investicijskom boomu i napretku cijelog sjevera Hrvatske.

 

Glavni cilj pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života hrvatskih građana

 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković zahvalio je svim županima sjeverozapadnih županija i članovima i članicama Vlade koji su u proteklih godinu dana radili na ovom Sporazumu.

 

Taj je Sporazum, dodao je, dio Programa Vlade.

 

 

"To je sporazum za cijelo razvojno desetljeće sjeverne Hrvatske, ali i za razvoj cijele Hrvatske", poručio je.

 

Istaknuvši da je Hrvatska riješila sve svoje ključne nacionalne zadaće, a nakon članstva u Europskoj uniji i NATO-u glavni je cilj pridonositi gospodarskom razvoju i boljoj kvaliteti života građana diljem Hrvatske.

 

Ovaj je Sporazum inspiriran, kazao je premijer Plenković, vrlo kvalitetnom provedbom Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.

 

"Sada smo i za sjever Hrvatske uspostavili sličan razvojni okvir", kazao je i dodao da će prioritet biti korištenje nacionalnih, europskih i sredstava javnih poduzeća za projekte u tim županijama.

 

I u krizi gledamo naprijed

 

Govoreći o financijskom okviru za svaku pojedinu županiju kazao je da je za Bjelovarsko-bilogorsku županiju riječ o dvije milijarde kuna, Koprivničko-križevačku 788 milijuna kuna, Krapinsko-zagorsku 875 milijuna kuna, Međimursku 816 milijuna, a Varaždinsku milijardu i 475 milijuna plus za zajedničke projekte koje dovode cijeli okvir na 15,2 milijarde kuna.

 

"Činjenica da smo u koroni donijeli Nacionalnu razvojnu strategiju, prihvatili Nacionalni plan oporavka i otpornosti i sada potpisujemo ovaj Razvojni sporazum govori kako i u krizi gledamo naprijed", istaknuo je premijer Plenković.

 

Dodao je i da je prosjek razvijenosti ovih pet županija prema prosjeku EU-a između 41 - 57 posto.

 

"Najrazvijenija je Varaždinska županija, koja je najveća i upravo zato smo i tu kako bismo posebno naglasili centralnu ulogu ove županije na sjeveru Hrvatske. A i naši današnji raniji posjeti Vindiji, jednoj o naših najvećih poljoprivredno-prehrambenih kompanija, koja zapošljava više od 4000 ljudi, koja je izvozno orijentirana i u svojoj grupaciji ima 12 kompanija, poruka su o uspješnoj priči koja ovdje postoji već više od 62 godine", rekao je premijer Plenković.

 

 

Profiliranje Varaždina kao grada obrazovanja i sveučilišta

 

Istaknuo je i da su posjetili gradilište Medicinske škole.

 

"Veliki projekt, investicija od 90 milijuna kuna. To je doprinos profiliranju grada Varaždina kao grada mladih i grada obrazovanja i sveučilišta. To je profiliranje uz baštinu i kulturu pravi put konkurentnosti i lovljenja koraka s četvrtom industrijskom revolucijom", kazao je.

 

Uz predsjednika Vlade u Varaždinskoj županiji bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat, ministar zdravstva Vili Beroš te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs i Josip Škorić, predsjednik uprave Hrvatskih cesta.