Povratak Obilaznica osijek 00
Puštena u promet obilaznica kod Belog Manastira

Višemilijunske investicije u promet na istoku Hrvatske. U Baranji je otvorena belomanastirska obilaznica, dok je Osijek dobio nove gradske autobuse. Građani se nadaju ubrzanom razvoju te osim obilaznice željno iščekuju još jednu prometnicu.

Nakon puštanja u promet obilaznice Belog Manastira, duge više od 3 kilometra, teretni promet premjestit će se iz grada. Ona je tik do jedne od naših trenutačno najvećih investicija u cestogradnji - koridora 5C kroz Baranju, koji će isto uskoro biti otvoren.

 

Trenutno se radi na opremanju same dionice, jučer je bio kod mene predsjednik Uprave Hrvatskih autoceste HAC i oni će 28. listopada prijaviti tehnički pregled i nakon toga ide procedura i dokumentacija za otvaranje te dionice, rekao je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture.

 

 

- Izgradnjom ove obilaznice Belog Manastira završena je izgradnja obilaznica svih gradova na području županije. Obilaznica je vrijedna odnosno cijena ukupna je negdje oko 90 milijuna kuna, rekao je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta.

 

 

- Građani dobivaju jednu brzu cestu koja sada spaja naselja grada Belog Manastira, Šumarinu, Šećeranu i Branjin Vrh puno brže tako da je to i jedna beza trasnferzala kroz budući urbanistički razvoj grada, rekao je Tomislav Rob, gradonačelnik Belog Manastira.

 

Pomlađuje se i modernizira osječki gradski promet. U tijeku je višemilijunska obnova tramvajske pruge, a stiglo je i sedam novih niskopodnih autobusa. Uskoro ih stiže još šest. Svaki autobus putnicima nudi bežičnu internetsku vezu. Investicija je vrijedna 32 milijuna kuna.

 

 

- Od toga je 82% financirano iz Europske unije, iz Kohezijskog fonda, a ostalih 18% je financirala osječka gradska tvrtka Gradski prijevoz putnika, rekao je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka.

 

Napreduju i drugi prometni projekti - izgradnja podvožnjaka u Mandićevoj, rekonstrukcija Zračne luke, izgradnja Luke rasutih tereta.

 

Velikim koracima prema onom cilju koji smo svi sebi zadali, a naravno i gradonačelnik Osijeka tako komunicirao, a to je da postaje centar, metropola istoka Hrvatske, rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

 

Pogledajte video: