Novosti

Svečano otvoreni radovi na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške (BiH)

Izgradnja međudržavnog mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekt dvaju država koji se realizira kroz Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine

Ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković sudjelovao je danas na svečanom obilježavanju početka radova na izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške (BiH).

Uz ministra Butkovića svečanosti su prisustvovali i Predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, europska povjerenica za mobilnost i promet, Violeta Bulc, šef delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, Johann Sattler te zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, Saša Dalipagić.

Izgradnja međudržavnog mosta kod Gradiške predstavlja zajednički projekt dvaju država koji se realizira kroz Sporazum između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji je potpisan 2011. godine, a kojim je definiran pravni okvir za zajedničku provedbu predmetnog projekta.

Ugovor za izgradnju mosta, vrijedan 23,5 milijuna eura (s PDV-om), potpisan je u sjedištu Hrvatskih cesta u srpnju ove godine, a njime je predviđena izgradnja potpuno novog međudržavnog mosta, i to u sklopu realizacije I faze planirane brze ceste na dionici Okučani - granica Bosne i Hercegovine.

„Drago mi je da nastavljamo sa uspješnom suradnjom s Bosnom i Hercegovinom pa tako, nakon mosta kod Svilaja, započinjemo gradnju još jednog mosta kod Gradiške. Izgradnja mosta kod Gradiške jednako je važna kako za Hrvatsku tako i za Bosnu i Hercegovinu. Radi se o mostu koji će, osim što će spojiti dvije države, u konačnici povezati i stanovnike s obje strane Save.“, istaknuo je ministar Butković izrazivši zadovoljstvo što je i Europska komisija prepoznala važnost ovog projekta, o čemu svjedoči današnji dolazak povjerenice EK za promet.

Realizacija ovog zajedničkog projekta u prvoj fazi podrazumijeva izgradnju mosta preko rijeke Save, koji je dio planirane brze ceste od granice Republike Mađarske preko Virovitice i Okučana do granice sa BiH. Navedena se dionica od granice sa Bosnom i Hercegovinom nastavlja spojem na autocestu Gradiška – Banja Luka i tako spaja takozvani koridor E661, koji osim zajedničkog ima i europski značaj te povezuje područje srednje Europe i Jadranskog mora, protežući se od Balatona u Mađarskoj pa do Splita u Republici Hrvatskoj.