Novosti

Uskoro rekonstrukcija Vodnjanske ceste i izgradnja rotora

Hrvatske ceste u ponedjeljak će uvesti odabranog izvođača radova, pulsku tvrtku Cesta Pula d.o.o., u posao u projektu rekonstrukcije prvog kilometra Vodnjanske ceste i izgradnje kružnog toka na križanju Vodnjanske i Fažanske ceste. Potvrdili su nam to iz Hrvatskih cesta, koje su, dakle, brzo i uspješno riješile žalbeni postupak pri Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave o odabiru nadzora projekta.

Rok šest mjeseci

Uspjet će tako Hrvatske ceste, sukladno najavama, započeti projekt odmah nakon turističke sezone, nakon što ih je žalba na prvi natječaj za nadzor projekta usporila da prije ljeta odrade prvu fazu rekonstrukcije Vodnjanske ceste. Rok izvođenja radova je šest mjeseci od dana uvođenja u posao pa bi time do proljeća projekt trebao biti realiziran. Izgradnja kružnog toka na križanju Vodnjanske i Fažanske ceste, pak, prema najavama, trebala bi biti gotova do Božića ili u siječnju sljedeće godine. Izvođenje radova povjereno je, dakle, trgovačkom društvu Cesta d.o.o. Pula koje je odabrano na javnom natječaju, a radovi će koštati 13,3 milijuna kuna (bez PDV-a).

Prošlog tjedna su nam, pak, Hrvatske ceste, potvrdile da već imaju spremnu privremenu regulaciju prometa tijekom trajanja ovog šestomjesečnog projekta. Vjerojatno neće biti na snazi već u ponedjeljak kada izvođač preuzme gradilište, ali može se očekivati uskoro. Tako će tijekom rekonstrukcije, Vodnjanska cesta biti zatvorena za promet od "Bunara" do Paganorskog puta, a obilazni pravci bit će Istarskim ipsilonom (čvor Vodnjan jug - čvor Pula) te Partizanskim putom. Tijekom uređenja križanja Vodnjanske i Fažanske ceste kod benzinske pumpe na Velom Vrhu radovi će se odvijati uz regulaciju semaforima, a lokalno stanovništvo imat će osiguran pristup, pojasnili su nam iz Hrvatskih cesta.

Uz novi rotor, rekonstruirat će se 1,05 kilometara "pulskog dijela" Vodnjanske ceste, na kojoj će se izgraditi omanji kružni tokovi za naselja Valdenaga i Ruban.

Projekt obuhvaća dionicu Vodnjanske ceste od Inine benzinske postaje na Velom Vrhu do izlaza iz Pule u smjeru Vodnjana.

Nove pješačke i biciklističke staze

Projekt uključuje izgradnju tri spomenuta kružna toka te rješavanje brojnih sporednih ulaza na Vodnjansku cestu. Uz proširenje prometnice za oko tri metra, izgradit će se i autobusna stajališta, nove pješačke i biciklističke staze te riješiti oborinska odvodnja s prometnih površina, postaviti nova javna rasvjeta i presložiti postojeće instalacije.

Usporedo s ovim projektom Ina je najavila kompletnu rekonstrukciju benzinske postaje na Velom Vrhu i njeno uklapanje u nova prometna rješenja. (Goran ROJNIĆ)

......

izvor: Glas Istre, https://www.glasistre.hr